Arkkitehtuurista ihmistorneihin – Katalonian kulttuuri

Monet Katalonian perinteistä juontavat juurensa pitkälle historiaan. Katalaanin kieli on kehittynyt omaksi kielekseen jo varhaiskeskiajalla ennen vuotta 1000. Katalaanin kielen kulta-ajoiksi on kutsuttu 1200-1400 lukua jolloin sitä käytettiin paljon Aragonian kruunun kirjallisissa lähteissä sekä myöhempää kielen renesanssia 1800-luvulla. Kuuluisat historialliset katalaanikirjoittajat kuten Jacint Verdaguer, Narcís Oller, Joan Maragall ovat tältä ajalta. Francon diktatuurin jälkeen kielen käyttö on taas viime vuosikymmeninä kukoistanut Katalonian itsehallintoalueella.

Katalonia on antanut maailmalle monia kuuluisia taiteilijoita. Tunnetuimpia ovat maalarit Salvador Dalí ja Joan Miró sekä arkkitehdit Antoni Gaudí ja Josep Puig i Cadafalch. Kaikki tuntevat Gaudín mestariteokset kuten Sagrada Familia -kirkon Barcelonassa. Asui Pablo Picassokin Kataloniassa nuoruudessaan.

Kataloniassa on monia uniikkeja perinteitä ja juhlapyhiä. Perinteistä ehkä tunnetuin ovat castellers – Katalonian ihmistornit. Perinne alkoi jo 1700-luvun alkupuolella läheltä Tarragonaa. Jopa yli 10 kerroksisia ihmistorneja muodostetaan useiden juhlapyhien sekä erillisten ihmistornikilpailuiden ja -tapahtumien yhteydessä. Katso lisää täältä.

Muita Katalonian perinteitä ovat esim. jättiläisten paraatit sekä paholaiskulkueet (correfoc). Bergan kaupungin juhlapyhä Patum on tunnustettu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi. Lukuisilla Katalonian kaupungeilla ja kylillä on omat juhlapyhänsä, joista tunnetuin on Barcelonan La Merce -juhla syyskuun loppupuolella. Syyskuun 11. päivänä Kataloniassa vietetään myös kansallispäivää, joka juontaa juurensa Espanjan perimyssodan tapahtumiin vuonna 1714. Keväällä Kataloniassa taas vietetään Sant Jordia eli suomalaisittain Pyhän Yrjön päivää, joka on Katalonian suojeluspyhimys. Päivään on myös yhdistetty kirjallisuuden- ja ystävänpäivän teemoja ja se onkin eräänlainen ”Kirjan ja ruusun päivä”.

Kataloniassa on myös omanlainensa ruoka- ja viinikulttuuri kuten myös musiikki- ja tanssiperinteet.