Perustietoa Kataloniasta

Katalonia on Espanjan koilliskulmassa sijaitseva 7,5 miljoonana asukkaan itsehallintoalue, jonka pääkaupunki on Barcelona. Muita tärkeitä kaupunkeja ovat Girona, Lleida ja Tarragona.

Kataloniassa puhutaan katalaanin kieltä, jolla on itsehallintoalueella virallinen asema yhdessä espanjan kanssa. Pienessä Aranlaaksossa Pyreneiden vuoristossa puhutaan oksitaanin murretta araneesia. Latinassa juurensa omaavana katalaani on ollut ja on edelleenkin yksi kieliryhmänsä merkittävistä kielistä. Sitä puhuu yli 10 miljoonaa ihmistä, joista noin puolet nykyisessä Kataloniassa ja loput muualla Espanjassa tai Ranskassa, alueilla, jotka ovat aikoinaan kuuluneet Katalonian vaikutusalueeseen. Ainoana valtiollisena kielenä se on Andorrassa. Esimerkkeinä kielen elinvoimasta on, että se on 19. eniten internetissä käytetty kieli, 23. eniten käännetty kieli maailmassa ja sitä opetetaan melkein 200 yliopistossa ympäri maailman.

Kataloniaan on vuosisatojen kuluessa muotoutunut omalaatuinen rikas ja elävä kulttuuri, joka on saanut vaikutteita monelta suunnalta. Kansantradition erityispiirteitä ovat tanssien ja laulujen lisäksi, keskiajalta peräsin olevat traditiot jättiläisistä ja lohikäärmeistä sekä ihmispyramidit. Kuuluisimpia katalonialaisia ovat taitelijat Salvador Dali ja Joan Miró sekä arkkitehti Antoni Gaudi.

Katalonian hallinnoilla on pitkä demokraattinen perinne. Barcelonaa hallitsi jo 1200-luvulla yksi Euroopan ensimmäisistä parlamenteista, ns. sadan miehen neuvosto. Nykyinen paikallishallinto Generalitat jatkaa tämän keskiajalla syntyneen hallintojärjestelmän perinteitä.

Katalonialla oli omat perustuslakinsa. Ne antoivat sen kansalaisille erivapauksia muihin Espanjan kuningaskunnan kansalaisiin nähden. 1700-luvun alussa, Espanjan kruununperimyssodan jälkeen nämä kuitenkin kumottiin ja alue yritettiin pakottaa kiinteämmäksi osaksi Espanjaa.

Katalonian pääkaupunki Barcelona on kaikille tuttu kansainvälinen metropoli. Se on iso taloudellinen moottori ja liike-elämän keskus. Kaupungissa yhdistyy vuosituhannen historia ja nykyajan modernismi. Barcelonan kaduilta löytyy maailmankuuluja nähtävyyksiä ja arkkitehtuurisia helmiä. Vuoden 1992 kesäolympialaiset asettivat Barcelonan ja Katalonian todenteolla maailmankartalle. Tämän jälkeen Barcelonasta on tullut yksi suosituimmista turistikohteista maailmassa. Kataloniasta löytyy kuitenkin hienoja matkailukohteita myös pääkaupungin ulkopuolelta.

Nykyään Katalonia on yksi Espanjan vauraimmista itsehallintoalueista kilpailukykyisen ja tuottavan yrityselämänsä, monialaisen teollisuuden sekä palvelutuotannon vuoksi. Katalonian bruttokansantuote on Suomen bkt:n luokkaa.