Antoni Gaudí

Antoni Gaudí on yksi tunnetuimmjista katalaaneista kautta aikojen. Hänet tunnetaan mullistavana arkkitehtinä jonka työn jälkiä hänen kotikaupunkinsa Barcelona on täynnä. Hänen tunnetuimpia töitään ovat Sagrada Familia -kirkko sekä Güellin puisto.

Vuonna 1852 syntynyt Gaudí muutti 17-vuotiaana Tarragonan läheltä Barcelonaan opiskelemaan arkkitehtuuria. Gaudín valmistuessa arkkitehdiksi koulun rehtori totesi: ”Olemme antaneet todistuksen joko hullulle tai nerolle. Aika näyttää…”

Ja aika totisesti näytti. Vuosina 1900–1914 rakennettu Güellin puisto on Gaudín tunnetuimpia teoksia. Puiston pääsisäänkäyntiä reunustaa kaksi keramiikalla koristeltua mielikuvituksellista paviljonkia. Pääsisäänkäynniltä nousee portaikko Sadan pylvään saliin, valtavaan pylväiden kannattelemaan seinättömään tilaan, jonka alkuperäinen tarkoitus oli toimia alueen asukkaiden torina. Pylvässalin katolla on näköalatasanne, puiston keskipiste, jota kiertää mosaiikkikaakeleilla koristettu kiemurteleva penkki.

Gaudí tunnetaan maailmanlaajuisesti kuitenkin juuri Sagrada Familiasta, joka on roomalais-katolilainen kirkko Barcelonan keskustassa. Sitä ryhdyttiin rakentamaan vuonna 1882 ja Gaudí työskenteli rakennuksen parissa 40 vuotta, aina kuolemaansa saakka, jolloin hänet haudattiin kirkon kryptaan. Kirkon rakentaminen on edelleen kesken ja se pyritään saamaan valmiiksi vuonna 2026, jolloin tulee kuluneeksi 100 vuotta Antoni Gaudín kuolemasta.