Pau Casals

Pau Casals i Defilló (tunnettiin myös nimellä Pablo Casals) on yksi kaikkien aikojen merkittävimmistä sellisteistä.

Pau Casals syntyi 29.12.1876 El Vendrellissä Kataloniassa ja hän osoitti suurta musiikillista lahjakkuutta jo lapsena. Hänen isänsä – muusikko myöskin – opetti nuorelle Paulle soiton alkeet, kunnes hän jatkoi alan opintoja Barcelonassa ja Madridissa. 23-vuotiaana Casals aloitti ammattiuransa ja hänestä tuli nopeasti tunnettu sellisti.

Sellon soiton historiassa Casalsilla on ollut merkittävä rooli, koska hän kehitti useita täysin uusia metodeja ja soittotyylejä. Soittamisen lisäksi Casals kunnostautui opettajana ja säveltäjänä.

Espanjan sisällissota pakotti Casalsin maanpakoon ensin Pradesiin Ranskaan ja myöhemmin Puerto Ricoon.

Musikaalisen uransa lisäksi Pau Casals oli aina suuri rauhan ja vapauden puolustaja. Hän järjesti useita hyväntekeväisyyskonsertteja ja hänen puheensa Yhdistyneissä kansakunnissa ovat jääneet historiaan.