Suomi–Katalonia-ystävyysseura perustettu

Roses bellament guarnides

Suomeen on toukokuussa 2018 perustettu Katalonia-ystävyysseura, jonka tarkoituksena on Katalonian kielen sekä kulttuurin ja historiatietämyksen edistäminen Suomessa. Yhdistys järjestää katalaanin kielikursseja sekä erilaisia tapahtumia ja Katalonia-aiheisia tilaisuuksia Suomessa.

Kielikursseista sekä muusta toiminnasta tiedotetaan tarkemmin yhdistyksen nettisivuilla. Sieltä löytyy laajasti tietoa Kataloniasta sekä sen kielestä, kulttuurista ja historiasta. Nettisivut toimivat myös kouluille ja oppilaitoksille suunnattuna tietopankkina ja sieltä löytyy hyödyllisiä linkkejä.

Katalonia-aiheiset tilaisuudet ovat esimerkiksi luentoja, esitelmiä, keskustelutilaisuuksia, kirjaesittelyjä, kielikerhoja, urheilukisakatsomoita, ”katalonialainen ruoka”-teemailtoja sekä akateemisia seminaareja. Toimintaa järjestetään ympäri vuoden. Toiminnassa hyödynnetään myös erilaisia yhteisöllisiä digitaalisia ympäristöjä, mikä mahdollistaa osallistumisen tilaisuuksiin asuinpaikasta riippumatta.

Yhdistys tukee myös Suomen ja Katalonian yritysten ja elinkeinoelämän yhteyksien tiivistämistä. Yhdistykseen perustetaan tätä tarkoitusta varten oma työryhmä, joka päättää toimintamuodoista erikseen.

Suomi–Katalonia-ystävyysseura ei ota kantaa poliittisiin kysymyksiin kuten kysymykseen Katalonian itsenäistymisestä. Yhdistys korostaa kuitenkin toiminnassaan vähemmistöjen kielellisiä, kulttuurisia ja demokraattisia oikeuksia ja tukee oman toimintansa kautta niiden toteutumista Euroopan unionissa. Yhdistyksen nettisivut toteutetaan myöhemmin myös ruotsiksi.

Kyseessä on yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys, jonka toiminta rahoitetaan pääasiassa yksityisillä lahjoituksilla sekä kannatusjäsenmaksuilla. Suomi–Katalonia-ystävyysseuran kannatusjäseneksi voi liittyä nettisivujen lomakkeen avulla. Yhdistyksen käytännön asioista vastaa toiminnanjohtaja Janne Riitakorpi.

Suomi–Katalonia-ystävyysseura ry.

www.kataloniaseura.fi

info@kataloniaseura.fi

Mikko Alkio (puheenjohtaja)

Janne Riitakorpi (toiminnanjohtaja)

Perustietoa Kataloniasta

Katalonia on Espanjan koilliskulmassa sijaitseva 7,5 miljoonan asukkaan itsehallintoalue, jonka pääkaupunki on Barcelona. Muita tärkeitä kaupunkeja ovat Girona, Lleida ja Tarragona.

Kataloniassa puhutaan katalaanin kieltä, jolla on itsehallintoalueella virallinen asema yhdessä espanjan kanssa. Pienessä Aranlaaksossa Pyreneiden vuoristossa puhutaan oksitaanin murretta araneesia. Latinassa juurensa omaavana katalaani on ollut ja on edelleenkin yksi kieliryhmänsä merkittävistä kielistä. Sitä puhuu yli 10 miljoonaa ihmistä, joista noin puolet nykyisessä Kataloniassa ja loput muualla Espanjassa tai Ranskassa, alueilla, jotka ovat aikoinaan kuuluneet Katalonian vaikutusalueeseen. Ainoana valtiollisena kielenä se on Andorrassa. Esimerkkinä kielen elinvoimaisuudesta katalaani on 22. eniten käännetty kieli maailmassa (v. 2015) ja sitä opetetaan melkein 200 yliopistossa ympäri maailman

Kataloniaan on vuosisatojen kuluessa muotoutunut omalaatuinen rikas ja elävä kulttuuri, joka on saanut vaikutteita monelta suunnalta. Kansantradition erityispiirteitä ovat tanssien ja laulujen lisäksi keskiajalta peräsin olevat traditiot jättiläisistä ja lohikäärmeistä sekä ihmispyramidit. Kuuluisimpia katalonialaisia ovat taitelijat Salvador Dali ja Joan Miró sekä arkkitehti Antoni Gaudi.

Katalonian hallinnoilla on pitkä demokraattinen perinne. Barcelonaa hallitsi jo 1200-luvulla yksi Euroopan ensimmäisistä parlamenteista, ns. sadan miehen neuvosto ja nykyinen paikallishallinto Generalitat jatkaa tämän keskiajalla syntyneen hallintojärjestelmän perinteitä.

Katalonialla oli omat perustuslakinsa, jotka antoivat sen kansalaisille erivapauksia muihin Espanjan kuningaskunnan kansalaisiin nähden. 1700-luvun alussa, Espanjan kruununperimyssodan jälkeen nämä kuitenkin kumottiin ja alue yritettiin pakottaa kiinteämmäksi osaksi Espanjaa.

Katalonian pääkaupunki Barcelona on kaikille tuttu kansainvälinen metropoli. Se on iso taloudellinen moottori ja liike-elämän keskus. Kaupungissa yhdistyy vuosituhannen historia ja nykyajan modernismi. Barcelonan kaduilta löytyy maailmankuuluja nähtävyyksiä ja arkkitehtuurisia helmiä. Vuoden 1992 kesäolympialaiset asettivat Barcelonan ja Katalonian todenteolla maailmankartalle. Tämän jälkeen Barcelonasta on tullut yksi suosituimmista turistikohteista maailmassa. Kataloniasta löytyy kuitenkin hienoja matkailukohteita myös pääkaupungin ulkopuolelta.

Nykyään Katalonia on yksi Espanjan vauraimmista itsehallintoalueista kilpailukykyisen ja tuottavan yrityselämänsä, monialaisen teollisuuden sekä palvelutuotannon vuoksi. Katalonian bruttokansantuote on Suomen BKT:n luokkaa.