Ramon Llull

Ramon Llull oli keskiaikainen kirjailija ja filosofi. Hän on kirjoittanut tiettävästi maailman ensimmäisen katalaaninkielisen kaunokirjallisen teoksen. Hänen teoksensa vaikuttivat merkittävällä tavalla katalaanin kehittymiseen.

Ramon Llull syntyi katalonialaiseen perheeseen Mallorcan saarella vuonna 1232 tai 1233. Aragonian ja Katalonian kuningas Jaume I oli valloittanut Mallorcan muutamia vuosia aikaisemmin. Llull oli varakkaan perheen lahjakas poika, ja hänestä tuli prinssi Jaumen, tulevan kuningas Jaume II:n kotiopettaja.

Llull vietti hovielämää 30-vuotiaaksi asti. Silloin hän koki uskonnollisen herätyksen ja kutsumuksen käännyttää muslimit kristinuskoon ja perustaa oppilaitoksia lähetyssaarnaajien kouluttamista varten. 

Llull käytti kirjoituksissaan latinaa, katalaania ja arabiaa. Hänen ensimmäinen varsinainen teoksensa Art Abreujada d’Atrobar Veritat (”Totuuden löytämisen taito”) oli alun perin kirjoitettu katalaaniksi ja sittemmin käännettiin myös latinaksi. Hän kirjoitti artikkeleita alkemian ja kasvitieteen aloilta. Lisäksi hän kirjoitti romaanin Blanquerna, joka on ensimmäinen katalaaniksi julkaistu kaunokirjallinen teos ja hyvin mahdollisesti jopa ensimmäinen Euroopassa kirjoitettu romaani.

Llullin teoksia tunnetaan nimeltä 285 kappaletta, ja kolmenkymmenen käsikirjoitukset ovat säilyneet nykypäiviin asti.

Vuoden 1315 lopulla Llull saarnasi nykyisessä Algeriassa islaminuskoa vastaan ja joutui kivityksen kohteeksi. Hänet pelastettiin henkihieverissä laivaan, jossa hän pian kuoli kotimatkalla Mallorcalle.

Ramon Llullin kunniaksi Kataloniaan on perustettu vuonna 1990 Ramon Llullin nimeä kantava yliopisto. Myös vuonna 2002 perustettu Katalonian kielen ja kulttuurin edistämistä maailmanlaajuisesti ajava järjestö Ramon Llull Instituutti kantaa tämän merkittävän katalaanin nimeä.