Lluís Companys

Lluís Companys oli Katalonian 123. aluepresidentti (virassa 1934–1940). Hän toimi Katalonian johtajana erittäin myrskyisänä aikakautena.

El Tarrosissa vuonna 1882 syntynyt Companys päätyi opiskelelemaan lakia Barcelonan yliopistossa. Vuonna 1906 hän osallistui katalanismia edustaneen Solidaritat Catalana –liikkeen perustamiseen ja aktivoitui myös politiikassa. Barcelonan vuoden 1909 mellakoiden jälkeen hänet myös pidätettiin ensimmäisen kerran.

Companys oli perustamassa vuonna 1931 Katalonian tasavaltalaista vasemmistoa. Tasavaltalaisten voimien voitettua Espanjan paikallisvaalit vuonna 1931 Companys otti vastaan Barcelonan pormestarin tehtävän, ystävänsä Francesc Maciàn noustessa Katalonian johtoon. Macià julisti Katalonian tasavallan, joka kuitenkin liitettiin osaksi Espanjan toista tasavaltaa.

Katalonian vuonna 1714 menettämä itsehallinto palautettiin toisen tasavallan toimesta ja Companyksesta tuli Katalonian modernin parlamentin ensimmäinen puhemies. Francesc Maciàn kuoltua hänet valittiin Katalonian aluepresidentiksi.

Lokakuussa 1934 Companys julisti Katalonian tasavallan uudelleen, mistä hänet pidätettiin ja tuomittiin 30 vuodeksi vankeuteen. Vasemmiston voitettua vuoden 1936 vaalit Espanjassa, poliittiset vangit vapautettiin ja Companys palasi Katalonian johtoon.

Espanjan sisällissodan sytyttyä pian tämän jälkeen, Katalonia Companyksen johdolla tuki tasavaltalaisia joukkoja Francon joukkoja vastaan. Sisällissodan loppuvaiheessa Companys joutui lähtemään maanpakoon Ranskaan, missä hänet pidätettiin Natsi-Saksan viranomaisten toimesta vuonna 1940 ja luovutettiin Espanjaan.

Häntä pidettiin Madridissa valtion turvallisuusviraston kellarissa viiden viikon ajan jolloin häntä myös säännöllisesti kidutettiin. Seuranneessa alle tunnin kestäneessä sotaoikeudenkäynnissä Companys tuomittiin kuolemaan kapinasta. Companys teloitettiin Barcelonassa Montjuïc-linnan vallihaudassa 15. lokakuuta 1940. Hänen viimeiset sanansa olivat: ”Katalonian puolesta.” Tähän päivään mennessä hän on ainoa Euroopan demokraattisesti valittu presidentti, joka on teloitettu.

Companys on erittäin merkittävä henkilö Katalonian historiassa ja häntä muistetaan aktiivisesti. Hänen mukaansa on nimetty mm. Barcelonan olympiastadion sekä riemukaaren edessä oleva kävelykatu. Lluís Companyksen mukaan nimettyjä katuja ja aukioita on lähes kaikissa Katalonian kunnissa.