Castellers – Katalonian ihmistornit

Yksi Katalonian kulttuurille ominaisista perinteistä on ihmistornien eli castellersien rakentaminen. Termi ”castellers” tarkoittaa tornin rakentajat. Ihmistorneja muodostetaan erilaisissa juhlissa sekä kilpailuissa. UNESCO on julistanut ihmistornien rakentamisen aineettomaksi maailmanperintökohteeksi vuonna 2010.

Ihmistornien rakentaminen juontaa juurensa 1700-luvulle nykyisen Tarragonan provinssin alueelle. Sieltä se levisi ympäri Kataloniaa ja osaa Valenciaa vasta 1900-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. Nykyään yli 80 joukkuetta muodostaa torneja ympäri Kataloniaa, ja joukkueita on myös muodostettu ulkomaille. Kataloniassa joukkueet ovat usein kuntien tai kaupunginosien mukaan nimettyjä.

Jopa 10- ja 11-kerroksisia ihmistorneja on lukuisia eri variaatioita, ja ne nimetään yleensä sen mukaan kuinka monta peruskerrosta tornin pohjalla on ja kuinka monta ihmistä kussakin ylemmässä kerroksessa on. Tornien ylimpiin kerroksiin kiipeävät yleensä nuoret ja jopa lapset, kun taas alimmissa kerroksissa on vankkoja aikuisia.

Ihmistornien rakentaminen on hyvin yhteisöllistä toimintaa. Joukkueiden sisällä vallitsee suuri yhteenkuuluvuuden tunne. Kylät ja kaupunginosat kamppailevat usein keskenään kilpailuissa siitä, kuka saa rakennettua vaikeimman, korkeimman tai virheettömimmän tornin.

Lisätietoa Katalonian ihmistorneista täältä.