Katalonian ruoka- ja viinikulttuuri

Katalonia on tunnettu hyvästä ruuasta ja laadukkaista viineistään. Katalonialaisessa ruuassa käytetään paljon paikallisia Välimeren rannikolta löytyviä aineksia kuten vihanneksia. Lihaa syödään myös kuten porsasta ja erilaisia kaloja. Lisäksi alueelta löytyy useita kuuluisia viinitiloja.

Katalonialaisiin herkkuihin kuuluvat mm. seuraavat:

Tomaattileivät (Pa amd tomàquet)

Näitä nautitaan usein ruuan alkupaloina tai ohessa. Leip tarjoillaan kastettuna öljyyn ja tomaattisoseeseen.

Vihersipuli grillissä (Calcots)

Katalonian grilleissä paistetaan usein paikallisia isoja vihersipuleita lihojen lisäksi. Sipuleita dipataan usein kastikkeeseen.

Liha- ja vihannespata (Escudella)

Keskiajalta lähtöisin oleva erittäin perinteinen pataruoka, jota voidaan myös tarjoilla keittona. Tällöin liemessä haudutetut lihat ja vihannekset voidaan tarjoilla erikseen.

Grillatut vihannekset (Escalivada)

Tarjoillaan pääruuan ohessa. Sisältää usein esim. paprikaa, tomaattia, munakoisia ja sipulia.

Katalonian kuuluisin jälkiruoka (Crema Catalana)

Lähestulkoon kaikista Katalonian ravintoloista sekä kaupan hyllyltä löytyy klassikko: jälkiruokavanukas johon on ripoteltu ruskeaa sokeria päälle.

Tuoreita hedelmiä

Lisäksi Kataloniassa syödään paljon tuoreita hedelmiä joita löytyy useista hedelmäkaupoista ja -toreilta.


Lisäksi Kataloniassa syödään paljon perinteisiä espanjalaisia herkkuja kuten Paellaa ja erilaisia tapaksia.

 

Katalonian viinit

Katalonialla on pitkä traditio viinintuotantoalueena ja 1800-luvun puolesta välistä saakka valmistettu kuohuviini Cava on sieltä peräisin. Kataloniassa on yhdeksän erillistä viinintuottoaluetta ja useita maailmankuuluja viinitiloja.

Turistitkin käyvät ahkerasti Barcelonan eteläpuolella sijaitsevan Penedésin sekä Ranskan rajan tuntumassa sijaitsevan Empordàn alueiden viinitiloilla. Suosituin kohde on Torresin viinitila Barcelonasta etelään. Se on Espanjan suurin viinitila ja ollut toiminnassa melkein 150 vuotta.