Salvador Dalí

Salvador Dalí oli katalonialainen taidemaalari ja kuvanveistäjä, joka on tunnettu erityisesti surrealistisista maalauksistaan. Häntä onkin kutsuttu 1900-luvun kuuluisimmaksi surrealistiksi.

Salvador Dalí syntyi 11. toukokuuta 1904 Figueresissa. Dalí työskenteli taidegalleriassa jo nuorena ja pääsi 17-vuotiaana opiskelemaan Madridin taideakatemiaan.

Löydettyään surrealismin Dalí teki vuosina 1929–1937 maalaukset, joista hän tuli maailmankuuluksi. Hän esitti tauluissaan unimaailmaa, jossa hän kuvasi jokapäiväisiä esineitä epänormaalisti sijoitettuina, epämuodostuneina tai muuten muotoa muuttaneina. Dalín tunnetuimpiin teoksiin tuolta ajalta kuuluu Muiston pysyvyys (1931), johon hän maalasi sulavia kelloja aavemaisen rauhallisessa ympäristössä.

Vuosina 1936–1939 Dalín maalauksissa nähdään tyylillistä varmuutta ja kypsyyttä. Hän maalasi myös piilokuvia, kuten Loputon arvoitus (1938), joissa katsoja voi nähdä erilaisia sisältöjä.

Dalín kotikaupunkiin Figueresiin perustettiin hänen kuolemansa jälkeen hänen nimeään kantava museo, josta on sittemmin tullut kuuluisa turistikohde.