Joan Miró

Joan Miró (1893-1983) oli katalonialainen taidemaalari, kuvanveistäjä ja keraamikko. Mirón töitä on kuvattu surrealistisiksi ja katalonialaista kansallisylpeyttä ilmentäviksi. Miró oli yksi 1900-luvun valovoimaisimmista ja tuotteliaimmista taiteilijoista maanmiehensä Picasson rinnalla.

Miró aloitti piirustuksen opiskelun seitsemänvuotiaana. Hän suostui kuitenkin myöhemmin vanhempiensa vaatimuksesta hankkimaan itselleen ”kunnon ammatin” ja opiskeli kauppakoulussa kirjanpitäjäksi. Samaan aikaan hän kuitenkin opiskeli kuvataidetta Barcelonan taideakatemiassa

Miró saapui Pariisiin vuonna 1920 ja jakoi siitä lähtien aikansa Espanjan ja Ranskan välillä. Hän tapasi Pariisissa ensimmäistä kertaa Pablo Picasson, joka myös osti hänen ensimmäisen maalauksensa.

Joan Miró oli tyyliltään ainutlaatuinen surrealistitaiteilija, jonka teokset pursuivat uskaliaita muotoja ja kirkkaita värejä. Hänen poikkeuksellinen, lapsenomainen tyylinsä dekonstruoi tavanomaisen maalaustavan ja Miró oli ensimmäisten joukossa kehittämässä automaattista piirtotekniikka, joka vastusti perinteisiä oppeja.

Hänen nimeään kantava modernin taiteen museo Fundació Joan Miró avattiin Barcelonaan vuonna 1975. Lisäksi hänen ateljeensa Palma de Mallorcassa Baleaarien saarilla muutettiin museoksi yhdeksän vuotta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1992.