Enric Prat de la Riba

Enric Prat de la Riba oli katalonialainen poliitikko, lakimies ja kirjailija. Hän oli yksi eniten modernin katalanismin eli Katalonian kansallisliikkeen syntyyn vaikuttaneista ihmisistä.

De la Riba syntyi pienessä Castellterçolin kylässä Kataloniassa vuonna 1870 ja kuoli vuonna 1914. Hän opiskeli lakia Barcelonan sekä Madridin yliopistoissa.

Hän aktivoitui politiikassa varsin pian ja kamppaili Katalonian itsehallinnon puolesta. Vuonna 1901 hän perusti Lliga Regionalista de Catalunya puolueen, josta tuli merkittävin Katalonian itsehallinnon luomista ajava taho.

Katalonian itsehallinto oli tässä vaiheessa ollut lakkautettuna aina vuodesta 1714 saakka jolloin Katalonia hävisi Espanjan perimyssodan.

De la Riba myös kirjoitti ensimmäisen modernin perustuslain Katalonialle joka toimi pohjana mylhemmin 1930-luvulla hyväksytylle Katalonian itsehallintolaille.

Vuonna 1907 Prat de la Riba valittiin Barcelonan provinssihallinnon presidentiksi ja vuonna 1914 vasta perustetun Katalonian ensimmäisen modernin itsehallintoelimen eli Katalonian yhteisön (mancomunitat) ensimmäiseksi presidentiksi. Hän toimi virassa aina kuolemaansa saakka.

Yhteisö lakkautettiin diktaattori Primo de Riveran noustua valtaan Espanjassa vuonna 1923 muttta Prat de la Riban työ ja Katalonian yhteisön nauttima pieni mutta symbolisesti merkittävä itsehallinto toimivat pohjana 1930-luvulla tapahtuneeseen Katalonian itsehallinnon ja Generalitatin eli Katalonian aluehallinnon palauttamiseen.